Logo zutphensekoerier.nl


Waterspreeuw van Koelhuis naar Natuurmuseum Nijmegen

Zutphen - Dinsdagochtend 7 november. Bert Hoogeveen vindt bij het Koelhuis een dode vogel. Waarschijnlijk tegen een van de ramen gevlogen. Navraag bevestigt Bert’s vermoeden: het is een waterspreeuw. Die zijn in Nederland vrij zeldzaam. De vogel die Bert vond, broedt in Scandinavië en is in Nederland een zeldzame wintergast.

Guido van Leeuwen plaatst de vondst in de Facebook groep van de vogelwerkgroep Zutphen, waar veel deskundigen in zitten. Via via geven Naturalis in Leiden en de Stichting Biosfeer aan dat ze de vogel graag in hun collectie willen opnemen of juist willen onderzoeken. Ook het Natuurmuseum Nijmegen en het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam zijn genoemd als goede plekken om de vogel ten toon te stellen.

Inmiddels is de teerling geworpen: de vogel blijft in Gelderland en wordt opgenomen in de collectie van het Natuurmuseum in Nijmegen. Conservator Daphne Niehoff: „Dit is een topaanwinst voor onze collectie!“.

De kans bestaat dat de gevonden vogel geen onbekende is in de omgeving van Zutphen. De afgelopen twee winters overwinterde er een waterspreeuw langs De Berkel. Deze is vaak gefilmd. Waterspreeuwen keren graag terug naar plekken aar ze de winter goed zijn doorgekomen.

Remco Wester is samensteller van de Avifauna van Gelderland. Hij neemt de vondst mee in zijn artikel over het voorkomen van de Waterspreeuw in Gelderland.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox