Het algemeen ziekenuis aan de Coehoornsingel in Zutphen.
Het algemeen ziekenuis aan de Coehoornsingel in Zutphen. (Foto: Stedelijk Museum)
Historisch Zutphen

De eerste ziekenauto

Wie regelmatig ambulances door de stad ziet en hoort rijden valt onderstaand krantenartikel uit 1921 op.

Door A.C.H. ter Hoek


Tijdens de mobilisatie van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 heeft het Rijk een aantal ziekenwagens laten maken voor het vervoer van gewonden.

Deze waren daarna overcompleet en werden verhuurd aan gemeenten en ziekenhuizen. Zutphen is na Delft en Tilburg de derde plaats met interesse.
Hij wordt op de binnenplaats van het Oude en Nieuwe Gasthuis bekeken en beproefd door provisoren en doktoren. Onder deze instelling valt ook het Algemeen Ziekenhuis aan de Coehoornsingel.

Voor krankzinnigen en zieken

De auto is bedoeld voor het vervoer van krankzinnigen en zieken en uitgerust met twee draagbaren boven elkaar. Bovendien is er plaats voor twee begeleiders.

De patiënten kunnen zonodig geheel ingewikkeld worden in zeilen en touwen. De auto kan voor particuliervervoer gehuurd worden voor f. 10.00 voor een rit in de stad en f. 0.75 per km. voor buiten de stad met een minimum van f.10.00.

Hij wordt gestationeerd bij garage van Zuilekom die dag en nacht voor een chauffeur zal zorgen. De wagen mag onder geen beding gebruikt worden voor het vervoer van besmettelijke ziekten. (Daarvoor blijft het witte rijtuig in gebruik. Deze staat in de Dupo/ Rosmolensteeg in een gebouw bij de fietsenrekken van de Landbouwwinterschool.)

Om te zien hoe het is om hierin vervoerd te worden laten twee doktoren zich naar het ziekenhuis vervoeren. Daar ontstaat grote verbazing bij het zien van de ziekenwagen. De beide deuren worden direct geopend en verpleegsters schieten toe. Gelukkig is het loos alarm.

30 kilometer per uur

Bij het ritje blijkt dat de auto met een motor van 24 pk geen grotere snelheid kan halen dan 30 km per uur. De doktoren zijn zeer tevreden over de schokbrekers en de veren en dat wil wat zeggen voor degene die de Zutphense straten kent.

Voor de auto wordt een huur betaald van f.1200 .

Het verhaal eindigt met: "Wij denken dat deze aan de Zutphen en omgeving heilzame diensten kan bewijzen."

Meer berichten