Frank Holtslag: "Kinderkanker heeft nog jarenlang gevolgen." (Foto: Leo Polhuys)
Frank Holtslag: "Kinderkanker heeft nog jarenlang gevolgen." (Foto: Leo Polhuys) (Foto: Leo Polhuys)

Nog jarenlang last van kinderkanker

Leven na kinderkanker is de titel van het boek dat Valerie Strategier uit Amstelveen heeft geschreven en waarin 24 interviews zijn opgenomen met volwassenen die de ziekte als kind hebben gekregen en overwonnen. Onder hen bevindt zich Zutphenaar Frank Holtslag. Hij is dertig en kwam op zijn veertiende in het ziekenhuis terecht nadat de ziekte bij hem was geconstateerd. Zijn boodschap: de maatschappij moet er begrip voor hebben dat de gevolgen van kanker zich nog lang voortslepen.

ZUTPHEN - "Ik was als kind agressief en onhandelbaar," zegt de geboren en getogen Zutphenaar. "Dat bleek al op de basisschool en op de middelbare school werd het niet beter. Ik heb als kind verschillende onderzoeken gehad maar daar kwam niets bijzonders uit. Op een gegeven moment verwees de schoolarts me door voor verder onderzoek en toen bleek dat ik drie tumoren in mijn hoofd had. Verder kwam men erachter dat ik het hersenaanhangsel miste dat verschillende hormonen aanmaakt, onder meer tegen stress. Daardoor kon ik bepaalde emoties niet beheersen. Ook moest ik veel plassen. Later heb ik een cursus gehad om mijn emoties in bedwang te houden en slik ik de rest van mijn leven medicijnen. Natuurlijk ben ik wel eens bang geweest dat de ziekte terugkomt, maar daar is nu geen sprake van." Op kampen kwam Frank in contact met leeftijdsgenoten die de ziekte ook hadden en kon hij zijn ziekte even vergeten.

Het boek van Valerie, die zelf ook kinderkanker overwon, wil vooral begrip kweken voor de periode na de ziekte. Frank: "Je draagt kanker je hele leven met je mee. Doordat ik de ziekte heb gehad, ontstaan er gaten in mijn geheugen en verder verdwijnt kraakbeen tussen mijn ruggenwervels waardoor ik een slechte rug heb. Gevolg daarvan is weer dat ik niet kon werken en op mijn achttiende al was afgekeurd. Nu heb ik gelukkig weer werk, bij de Kartbaan in Eefde." Het was voor Frank en zijn vriendin een grote teleurstelling te horen dat ze door Franks ziekte geen kinderen konden krijgen, maar - een klein wonder - uiteindelijk werd dochtertje Layla (4) geboren.

Scheldwoord

Frank kan zich enorm boos maken als hij hoort dat mensen kanker als scheldwoord gebruiken. "Je hoort het veel, maar mensen realiseren zich niet wat ze zeggen. Kanker is echt geen besmettelijke ziekte. Het is vreselijk om dit woord zomaar te gebruiken." Frank heeft goed leren luisteren naar zijn lichaam. "Laatst had ik last van mijn rug en ging naar de huisarts, die een hernia constateerde. In het vervolg zorg ik wel dat ik sneller ga."

Het boek kan worden besteld in de boekhandel en via www.levennakinderkanker.nl

Meer berichten