Logo zutphensekoerier.nl


Foto: Benno Geerlings
Op fietse door Z.

Meer bewegen

Voer op Google als zoekterm 'meer bewegen' in en je wordt lam geslagen met campagnes die ons willen stimuleren om uit de stoel en van de bank te komen.

Door Benno Geerlings

Je weet niet meer waar je het zoeken moet en vervolgens denk je: laat ook maar. Je stapt in de auto, rijdt naar een fastfoodrestaurant, bestelt een happy cholesterolmaaltijd voor het hele gezin en gaat vervolgens met de polystyreenbakjes op schoot samen lekker een avondje streamen.

Vooral onze kinderen lijken slachtoffer te zijn van de bewegingscultus. De spookbeelden van de Amerikaanse obesitas-kids willen we hier niet, dus struikelen de marketeers van de publieke en commerciële zaak over elkaar heen om het kind van zijn zitplaats los te wrikken. Je kan het zo gek niet verzinnen of er bestaat wel een programmaatje voor.

Al die goed bedoelde sturing van bovenaf werkt niet, denk ik. Je moet iets zelf ervaren voordat ware verandering plaats gaat vinden. Ik maak me geen zorgen. De digi-verveling gaat vanzelf toeslaan bij kind en puber. Het avontuur van de straat gaat weer lonken.
Afgelopen zomer viel het me op hoeveel kinderen ik weer op straat en veldjes zag spelen in Z. Heb ik hiermee het empirisch bewijs geleverd dat het weer de goede kant op gaat? Neen, niet echt, je ziet ook wat je wilt zien.

Wat ik wel als voorbeeld wil aanleveren ter ondersteuning van mijn vertrouwen in zelfwerkzaamheid was de volgende observatie.

Op fietse in de Stokebrand zie ik op een blinde muur van een rijtjeshuis de volgende tekst geschreven: "niet voetballen hier!' De eigenaar van het huis werd kennelijk helemaal gek van het gebonk op zijn muur door ballen die er onophoudelijk door kinderen tegenaan werden geschoten. Ik heb alle begrip voor de bewoner maar word ook blij van de tekst op die muur.

De Playstation-helden hebben hun hand overspeeld; Ronaldo en Messi zijn weer buiten! Om spookbeelden te verslaan heb je geen marketeers of goedbedoelende ambtenarij nodig. Tenslotte nog even terzijde: wat zou de bewoner van het betreffende huis vinden van Graffiti?"

"Niet schrijven op de muur hier!"

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox