Logo zutphensekoerier.nl


"Mijn verbazing was groot toen mijn oog viel op een wapperend banier aan het pand van de Vrijmetselarij. Het plaatje op het doek bevestigde mijn verbeelding, het was echter de tekst die het geweld aandeed.
"Mijn verbazing was groot toen mijn oog viel op een wapperend banier aan het pand van de Vrijmetselarij. Het plaatje op het doek bevestigde mijn verbeelding, het was echter de tekst die het geweld aandeed. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Op fietse door Z: Verbeelding

Fantaseren is een leuke bezigheid. Het verwezenlijken ervan is vaak een teleurstellende ervaring. Ik ben altijd liefhebber geweest van de avonturenroman en -film. Het liefst degene die zich afspelen in exotische oorden waarbij een mysterie moet worden opgelost of een artefact gevonden. Kuifje, Bob Evers, Indiana Jones, Lara Croft en Robert langdon. Zij beleven jaloersmakende avonturen waar geheime organisaties nooit ver weg zijn. Deze genootschappen bieden de helpende hand aan de held of vormen de kwade genius met snode plannen om de wereld om zeep te helpen.


Het genootschap dat mij het meest tot de verbeelding spreekt is de Vrijmetselarij. In mijn beleving een wereldwijd vertakte broederschap van machtige oudere mannen in jurken die door middel van rituelen de wereld in hun greep houden. Ze bezitten ook het geheim van het eeuwige leven, denk ik. In romans en cinema varieert hun rol; goed of slecht. Het maakt mij niet uit, zolang er maar die waas van geheimzinnigheid omheen blijft hangen. Ze komen bijeen in oude statige panden waar ze aan de gang gaan met formules en bezweringen. Een lokaal clubje van die mannen wordt een loge genoemd.


Z. heeft ook een loge, aan de Zaadmarkt in een statig oud pand, jawel. Karel van Zweden heet het broederschap. Op fietse was ik ontelbare keren aan hun clubhuis voorbijgereden zonder dat het me was opgevallen. Dat strookt met mijn idee dat de Vrijmetselarij zich liever op de achtergrond houdt. Mijn verbazing was dan ook groot toen mijn oog viel op een wapperend banier aan het pand. Het plaatje op het doek bevestigde mijn verbeelding, het was echter de tekst die het geweld aandeed: Open avond, ontdek de vrijmetselarij. Loge Karel van Zweden heeft zelfs een website vermeldde het doek.


Ik ben niet op hun uitnodiging ingegaan, heb de open avond niet bezocht, bang te zien dat de heren in hun gewone kloffie aan tafel een potje klaverjas zouden spelen, met een potje bier en dat ze tussendoor de problemen van de wereld zouden bespreken. Weg fantasie! Wellicht bent u er wel geweest en was het een verhelderende, leerzame ervaring. Ik verkoos die avond in een donkere slaapkamer met een zaklantaarn onder de lakens weg te dromen in mijn beduimelde exemplaar van de Da Vinci Code van Dan Brown.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox