Logo zutphensekoerier.nl


Margreet en Ben voor het Ludgerusgebouw waar op 27, 28 en 29 oktober de musical is te zien. Op vrijdag en zaterdag om 20.00 uur en op zondag om 14.00 uur. (foto: Feikje Breimer)
Margreet en Ben voor het Ludgerusgebouw waar op 27, 28 en 29 oktober de musical is te zien. Op vrijdag en zaterdag om 20.00 uur en op zondag om 14.00 uur. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Musical Ludger Luther en de Liefde

"Met de kennis van nu lach je om de problemen van toen. Als katholiek kocht je alleen brood bij de katholieke bakker, als protestant alleen bij de protestantse bakker. Nu spelen we gezamenlijk een musical over Ludgerus en Luther, de liefde brengt uiteindelijk alles samen."

Wichmond- "Ben is de ene helft van het dorp langsgegaan en ik de andere helft. We vroegen om zangers, kleding, hulp. Met de musical willen we de saamhorigheid in Wichmond en Vierakker nog meer versterken."

Margreet Gründemann en Ben Hiddink vormen samen met Joke Kamphuis de stuurgroep van de musical 'Ludger Luther en de Liefde' die eind oktober drie keer te zien is in het Ludgerusgebouw in Vierakker.

Bijzonder jaar

Margreet: "Voor katholieken is het een bijzonder jaar omdat Ludgerus 1275 jaar geleden werd geboren en protestanten vieren dat Luther 500 jaar geleden zijn stellingen op de deur van de slotkapel van Wittenberg timmerde.

Dominee Tim Wiersum van de protestantse gemeente in Wichmond heeft een musical geschreven waarin het verschil tussen katholiek en protestant aan het begin van de vorige eeuw centraal staat.

Dit gebeurt met een knipoog." Ben: "Over die periode zijn de verhalen nog bekend, iedereen weet nog dat honderd jaar geleden katholieken en protestanten apart leefden.

De grond op de Beeklaan was van de protestantse diaconie, daar mochten katholieken geen huis bouwen. De scholen gingen een kwartier na elkaar uit zodat er niet al te veel gevochten werd."

Margreet: "Tijdens de repetities grinniken de spelers regelmatig omdat wat er gebeurt nog veel herkenning oplevert."

Ben: "Het draaide vooral om het voortzetten van het boeren bedrijf. Niet alleen het geloof maar ook geld en gezondheid speelden een belangrijke rol.

Dat komt allemaal terug in de musical."

Margreet: "We oefenen in de pastorie van de protestantse kerk en geven de voorstellingen in het Ludgerusgebouw.

Na onze rondgang door het dorp hebben we de kinderen en vrouw gevonden die de gansjes en moedergans spelen iemand had nog de oude boezeroen van oom Jan, er waren mutsen en sjaals voor de schaatsscene en nog veel meer.

Over saamhorigheid hebben we hier niets te klagen."

Kaarten vanaf 13 oktober verkrijgbaar bij bakkerij Besselink, Auto Langwerden en het Ludgerusgebouw.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox