De kop van Zutphen Special waarmee het begon. Met dank aan Patrick van Gemert.
De kop van Zutphen Special waarmee het begon. Met dank aan Patrick van Gemert.
Historisch Zutphen

25 jaar vrijwilliger

In 1992 werd door de gezamenlijke middenstand in samenwerking met de gemeente de "Zutphen Special" opgericht. Een weekblad met allerlei wetenswaardigheden over het gemeentebestuur en de stad Gangmakers waren Gerard Schiphorst hoofd van de afdeling voorlichting van de gemeente Zutphen en Theo Engelen namens de winkeliers.

De laatste wist dat ik regelmatig in oude kranten zat te lezen en vroeg mij om, als vrijwilliger, om de week een klein artikel te maken van dingen die in het verleden de aandacht hadden getrokken.

Dat leek me wel wat en op 25 november 1992 verscheen het eerste verhaal over St. Nicolaas in Zutphen.

Na enige tijd fuseerde de krant met de Koerier.

Na ruim vierhonderd van deze stukjes besloten we per januari 2008 artikelen te gaan maken over bijvoorbeeld wanneer kreeg de stad gas, water en elektrisch, wanneer en waarheen reden de eerste treinen. Inmiddels zijn daarvan ook al weer zo'n honderddertig columns verschenen.
Ik hoop dat er nog vele zullen volgen, aan onderwerpen ontbreekt het niet.

Onderstaand een voorbeeld van één van de eerste stukjes. Over een onderwerp waar maar weinig mensen van hadden gehoord.

Zutphen bij de tijd
Vijf en dertig jaar lang wees de Wijnhuistoren hier de plaatselijke tijd aan. Deze was twee driekwart minuut voor op de Amsterdamse tijd.

Dat was een meevallertje voor de mensen die naar het station gingen.

Want gedurende het bestaan van twee tijdsregelingen, de plaatselijke en de Greenwichtijd was er verschil in stadstijd en spoortijd.
Sinds 1 mei 1909 verplichtte de wet ons om de plaatselijke tijd in overeenstemming te brengen met de Amsterdamse tijd. Deze laatste was ook de spoortijd.

De eerste dagen van de maand had men om de mensen eraan te laten wennen de Zutphense tijd gehandhaafd maar met ingang van maandag 10 mei was vanaf 7.00 uur 's morgens de wijnhuistoren gelijk aan de spoortijd.

Het zou dus voortaan precies 12.00 uur zijn als het speelwerk van het carillon was uitgespeeld en de eerste slag van 12.00 uur sloeg.


                                        

A.C.H. ter Hoek

Meer berichten