Logo zutphensekoerier.nl


In de Hoven richting Z. staat sinds kort langs het fietspad een bord dat speed-pedelecs zijn toegestaan.
In de Hoven richting Z. staat sinds kort langs het fietspad een bord dat speed-pedelecs zijn toegestaan. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Op fietse door Z. Pedelec

Fabian Cancellara was een wielrenner die zo hard kon fietsen dat het gerucht de ronde deed dat er een elektromotortje in zijn fiets verstopt zat.

Tot het tegendeel alsnog bewezen wordt, blijf ik geloven dat de sympathieke Zwitser voortvloog op pure spierkracht zonder mechanische hulpmiddelen.

Een Belgische veldrijdster werd daadwerkelijk betrapt met zo'n aandrijving in haar fiets. Ze huilde tranen met tuiten; ik ook. Beetje doping oké, maar de boel belazeren met accu's vind ik toch echt te ver gaan. Kan je net zo goed de grote wielerwedstrijden op Formule 1 circuits gaan verrijden.
Niet zo lang geleden stapte ik met een paar zware dozen een kantoor binnen, hijgend en puffend zette ik de bezorging op de balie. Een bezoeker van het kantoor zag mijn martelgang: "Jongen, koop toch een e-bike," sprak hij meewarig.

Met grote moeite wist ik er een glimlach uit te persen: "Nee meneer, dat past een fietskoerier niet, wij rijden op pure spierkracht met slechts een broodje kaas en koffie als brandstof."
Tja, soms kan men zich ergens tegen beter weten aan vasthouden, je sukkelt vooruit terwijl je ter rechterzijde met snelle tred door nieuwe ontwikkelingen wordt ingehaald.

De speed pedelec is daar een voorbeeld van; het rappe broertje van de gewone e-bike. Op fietse door Z. ben ik al enkele malen ingehaald door zo'n licht zoemend snelheidsmonster.

Voor de gemeentes in den lande in ieder geval weer een nieuw hoofdpijndossier. Na de scooter een nieuwe fietspadgebruiker die om andere regulering vraagt.
In de Hoven richting Z. staat sinds kort langs het fietspad een bord dat daar een poging toe doet: speed-pedelecs toegestaan.

Geen geslaagde poging, het plaatselijke bordje geeft zeker nog geen structurele duidelijkheid. Wel een pluspuntje voor de verkeersambtenaren dat ze de nieuwe ontwikkeling erkend hebben.

De snelle e-bike is een blijvertje. Als u mij binnen afzienbare tijd fluitend een zware lading ziet bezorgen, weet u dat ook ik toch overstag ben gegaan en een hulpmotortje in mijn fiets heb verstopt.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox