Logo zutphensekoerier.nl


's Heeren Loo start academie voor Zelfstandigheid in Anne Flokstraschool

Zutphen - Zorgorganisatie 's Heeren Loo start een academie voor Zelfstandigheid in de Anne Flokstraschool in Zutphen. De academie is een landelijk concept dat mensen met een verstandelijke beperking nieuwe kansen biedt om een zelfstandiger leven te leiden met meer eigen regie. Op 4 oktober ondertekenden beide organisaties een intentieverklaring voor de samenwerking.

De Anne Flokstraschool biedt (voortgezet) speciaal onderwijs aan leerlingen met een verstandelijke of meervoudige beperking. 's Heeren Loo ondersteunt en begeleidt mensen met een verstandelijke beperking op het gebied van wonen, werken en vrije tijd. Samenwerking bestond al op dagbestedingslocatie 't Kruiwerk van 's Heeren Loo, waar studenten van de school stage lopen en aan het werk kunnen na hun opleiding. Nu start 's Heeren Loo met medewerking van de school de academie voor Zelfstandigheid, een landelijk concept met meerdere vestigingen in Nederland. De academie in Zutphen is toegankelijk voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of een afstand tot de arbeidsmarkt.

Vergroten van zelfstandigheid
Wouter Stronks, trainer bij de academie: "De academie voor Zelfstandigheid biedt trainingen waarin de behoefte van de deelnemer leidend is. De deelnemer bepaalt zelf wat hij wil leren en doet dat op zijn eigen tempo. Met een intake gesprek en met behulp van een wetenschappelijk erkend meetinstrument kijken we samen op welk gebied iemand zijn zelfstandigheid wil vergroten." Voorbeelden van trainingen zijn: huishoudelijke vaardigheden (zoals koken, wassen en strijken), omgaan met geld, werken in een winkel, omgaan met sociale media en gezonde voeding. De deelnemers leren met maatwerktrainingen en leerroutes door totdat de leerdoelen zijn bereikt.

Blijven ontwikkelen
De academie is een uiting van de visies van 's Heeren Loo en de Anne Flokstra school: alle mensen moeten zich kunnen blijven ontwikkelen. Of het nu gaat om wonen, werken of vrije tijd, bij de academie zijn jongeren die graag willen leren en bereid zijn te werken aan een eigen bestaan, van harte welkom. De academie is zeer geschikt als stap na het onderwijs, naast het onderwijs als leren op school moeilijk gaat of als een extra uitdaging. Geslaagde studenten van de Anne Flokstra school kunnen bijvoorbeeld trainingen op het gebied van wonen en werken volgen bij de academie.

Contact
Wil je meer weten over de academie voor Zelfstandigheid of heb je interesse in het volgen van trainingen? Neem contact met de academie via telefoon 088 0376037 of e-mail avz.zutphen@sheerenloo.nl.

Meer berichten


Shopbox