Logo zutphensekoerier.nl


 In W. is iedereen welkom om in het weekend van 25 en 26 augustus in de avonduren de met kaarsjes verlichte gondelschouw te komen bewonderen.
In W. is iedereen welkom om in het weekend van 25 en 26 augustus in de avonduren de met kaarsjes verlichte gondelschouw te komen bewonderen. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Op fietse door Z: Massatoerisme

De stedentrip is de laatste decennia een populair vakantietussendoortje geworden. We pakken een weekendje in het voor- of najaar of tijdens de grote zomervakantie maken we vanuit de camping een dag-uitstapje naar de dichtstbijzijnde grote stad.

In eigen land denk ik hierbij al gauw aan de grote steden: Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. In Europa zijn het de hoofdsteden of steden met een specifieke attractie, historie of bezienswaardigheid.
Deze zomer klonk er gemor vanuit de diverse toeristenbolwerken in Europa. Men pikt de vloedgolf niet meer. De Amsterdammer klaagt steen en been vanwege de overlast op de Wallen door hordes rumoerige en dronken testosterontoeristen.
Venetië wordt jaarlijks overspoeld door 30 miljoen bezoekers op een bevolking van 55.000, de gondelier verzuipt.
In Amsterdam moeten ze niet zeuren vind ik, op de Wallen kan immers nog wel wat gestapeld worden, maar in het algemeen snap ik het grote ongenoegen van al die inwoners van de grote toeristensteden wel.
Tijdens de vakantiemaanden moet ik in onze eigen mooie historische binnenstad regelmatig in de remmen klimmen vanwege groepen onoplettende fotograferende Japanners en zwalkende fluisterbootgroepen die op zoek zijn naar een drankje en hapje na hun stille boottrip. Dan wil zelfs bij mij het ongenoegen toeslaan terwijl dit onvergelijkbaar is met de acrobatische toeren die mijn collega's in de grote fietskoeriersteden moeten uithalen om het hele jaar door de toerist te ontwijken.
Op fietse in de trotse kolonie W., op het Kerkpad, richting het steile witte houten bruggetje over de Berkel, moet ik ook plotseling vol in de remmen. Niet vanwege massatoerisme maar omdat men hier druk doende is ter voorbereiding voor de jaarlijkse Gondelvaart over de Berkel. Een traditie van ruim honderd jaar.

De basisvlotten, die worden omgebouwd tot prachtige gondels, worden hier te water gelaten. In W. is iedereen welkom om in het weekend van 25 en 26 augustus in de avonduren de met kaarsjes verlichte gondelschouw te komen bewonderen. Nee, in W. is nog geen sprake van toeristenfobie, iedereen is welkom... ook de overheersers uit Z.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox