Logo zutphensekoerier.nl


Gemeente ontvangt petitie kap en herplant eiken langs Kanaal

Brummen/Eerbeek – Loco-burgemeester Eef van Ooijen nam dinsdag 8 augustus in het gemeentehuis namens het college van burgemeester en wethouders een petitie in ontvangst. Deze werd namens de Werkgroep Bomenbelang Brummen overhandigd door Theo Heijermans en Sylvia Waterham. In de petitie, die door ruim zeshonderd personen is ondertekend, vraagt de werkgroep de plannen voor bomenkap langs het Apeldoorns Kanaal te herzien.

Eef van Ooijen: "Het is een belangrijk signaal wanneer zoveel mensen opkomen voor een van de kernkwaliteiten van onze gemeente, onze groene omgeving. Zodra het college weer voltallig is gaan we de strekking van de petitie bespreken. Het gemeentebestuur heeft begrip voor de gevoelens die er over de kap van deze bomen leven. Het moment van vervangen van een laan is altijd een lastig keuze; het zijn tenslotte markante bomen van 150 jaar oud. Zo'n beslissing is gebaseerd op meerdere afwegingen. Veel van de bomen zijn al aan het afsterven. Doordat de bomen langs een zeer drukke weg staan is het veiligheidsrisico groot. Daarnaast zijn de onderhoudskosten van deze bomen de afgelopen jaren al sterk toegenomen. Vanwege deze toenemende veiligheidsrisico's worden de bomen al langere tijd jaarlijks gecontroleerd."

De bomen langs de Apeldoornse- en Dierenseweg vormen een belangrijk groene structuur voor de gemeente Brummen. Na het graven van dit stuk kanaal in 1868 is deze boomstructuur aangelegd om onder andere schaduw te geven op de weg. Diverse delen van de boomstructuur langs het kanaal zijn in het verleden al eens vervangen. Het gedeelte tussen de Kanaalweg en Boerenstraat is er nu slecht aan toe. In dit deel zijn de laatste decennia veel gaten gevallen. Om de boomstructuur voor de toekomst duurzaam in stand te houden investeert de gemeente in de aanplant van 117 nieuwe bomen. Zo kunnen ook de toekomstige generaties genieten van dit groene lint.

Om een nieuwe laan met mooie rechte bomen te krijgen wordt het tracé in een stuk vervangen, zodat de bomen samen opgroeien naar het licht. Dat betekent dat ook de 18 bomen die nog redelijk tot goed zijn moeten wijken voor de jonge laan van 117 bomen. Verantwoordelijk wethouder Luuk Tuiten: "De gemeente begrijpt dat mensen moeite hebben met de kap van deze oude bomen. Een boom plant je niet alleen voor je zelf, maar met name voor de toekomstige generaties. Net als 150 jaar geleden. Over 10 jaar is er alweer een duidelijk beeld van een mooie jonge laan."

reageer als eerste
Meer berichten