Logo zutphensekoerier.nl


Manon bij de belhamel van de kudde.  "Voor de 'Buitenslaper' maak ik gebruik van de belangrijkste kwaliteiten van wol; warmte vasthouden en vochtregulatie."
Manon bij de belhamel van de kudde. "Voor de 'Buitenslaper' maak ik gebruik van de belangrijkste kwaliteiten van wol; warmte vasthouden en vochtregulatie."

Buitenslaper gezond onder de wol

"De schaapherder die slaapt bij zijn kudde in het veld. Dat idyllische beeld had ik voor ogen met mijn ontwerp. Comfortabel buiten slapen, letterlijk onder de wol."

Vierakker- Manon Zomer won met haar 'Buitenslaper' de Biobased Bokaal van Biobased Pop-Up Museum. "Het is een hangende slaapzak gevuld met wol. Ik heb optimaal gebruik gemaakt van de twee belangrijkste kwaliteiten van wol; warmte vasthouden en vocht reguleren. Er zit een deken aan vast, een wollen dekbed. Voor de Collectie MÊH maken we al wollen dekbedden van de wol van de schapen van de kudde 't Niejboer." In 2012 nam partner Maarten van Baaren de schaapskudde op Het Grote Veld bij Vorden over. Ruim vijfhonderd schapen van het ras Groot Heideschaap begrazen onder andere in opdracht van Natuurmonumenten het gebied.

Buiten slapen is heel gezond, het is populair in Scandinavië

Manon: "Deze schapen zijn echt geschikt voor dit gebied. Ze hebben veel langere darmen dan het gemiddelde schaap en halen uit het minst voedzame sprietje nog iets van voeding. Ik denk na over de toepassing van wol in producten, met de Collectie MÊH zoek ik een afzetmarkt voor de wol van de kudde. We verkopen veel gekaarde wol en de wollen dekbedden zijn al beschikbaar. Van de 'Buitenslaper' heb ik nu één prototype. Buiten slapen is heel gezond, in Scandinavië is het al jaren populair.

Zeilmaker Van Doorn in Zutphen heeft mij geholpen met het zoeken van geschikt doek voor de boven- en onderkant; linnen dat met wax waterafstotend is gemaakt. Je kunt dus zonder tent droog buiten slapen. Met de machines van de zeilmaker is de 'Buitenslaper' in elkaar gezet. Ik ben op zoek naar een bedrijf dat de beschikking heeft over zwaardere machines om de 'Buitenslaper' te gaan produceren."

Belhamel

Bij de schaapskooi in Warnsveld loopt Maarten. Hij roept honden Tea, Missy en Raaf. In de terreinwagen rijdt hij naar zijn kudde in het veld waar ze hebben overnacht op een afgeschermd terrein. Met luid gemekker begroeten ze Maarten, Manon en de honden. Het enige schaap dat zelfverzekerd op Manon toeloopt is de belhamel. Manon aait hem terwijl Maarten alles in orde maakt voor een dag op de hei en in het bos. "Dat idyllische beeld van de herder die slaapt bij de kudde bestaat niet. Maarten slaapt gewoon thuis hoor!"

hetniejboer.nl

collectiemeh.nl

reageer als eerste
Meer berichten