Logo zutphensekoerier.nl


Op fietse in de Paulus Potterstraat ontwaar ik op de eerste verdieping van een flat een Oranje versierd raam.
Op fietse in de Paulus Potterstraat ontwaar ik op de eerste verdieping van een flat een Oranje versierd raam.
Op fietse door Z.

'Ze kon heel goed voetballen, een talentje zeg maar'

We voetbalden op het schoolpleintje of het veldje naast de flat. De jongens uit de buurt, een enkele keer aangevuld met een meisje.

Het meisje kon heel goed voetballen, een talentje zeg maar. Toch mocht ze niet altijd meedoen. Als haar grote broer meekwam, konden we er niet onderuit en passeerde en scoorde ze er lustig op los. Kwam ze alleen, dan stond ze er naast. Zo ging dat in die tijd. In de jaren '70 was voetbal nog altijd een strikte jongenssport. Het was niet zozeer dat we het niet konden hebben dat ze beter was dan vele van ons, het was meer het ongemak van samen spelen met iemand van de andere sekse. Vreemde wezens. Die beginnende ronde vormen aan dat lijf, het niet keihard durven tackelen op al dat zachte spul.

Voor zover ik het me kan herinneren was ze nooit verongelijkt als ze niet mee mocht doen. Ze had pech met haar talent. Verkeerde tijd. De eerste emancipatiegolf rolde uit over het land maar ging aan de voetbalveldjes voorbij.

In het eerste decennium van deze eeuw voetbalde ik regelmatig op een schoolpleintje met mijn twee jonge neefjes en hun vriendjes. Een enkele keer deed er een meisje mee. Ze kon heel goed voetballen, een talentje zeg maar. De jongens hadden er totaal geen probleem mee dat ze mee voetbalde, vanzelfsprekend was het. Die winst was er gemaakt.

Eén van mijn neefjes voetbalt nu nog, op hoog amateurniveau. Het is er drukker langs de lijn dan bij de meeste wedstrijden van vrouwen op het hoogste niveau.

In Nederland wordt het EK-vrouwenvoetbal gehouden. De Hollandse vrouwen doen het goed. Als onze meisjes spelen zitten de stadions vol. Bij de andere wedstrijden blijven de zitplaatsen grotendeels ongevuld. Toch wordt er weer winst gemaakt. Ik weet niet hoeveel meidenelftallen er momenteel in Z. actief zijn, landelijk stijgt het aantal snel.

Op fietse in de Paulus Potterstraat ontwaar ik op de eerste verdieping van een flat een Oranje versierd raam. Nee, het is geen oranjekoorts, wellicht al wel de aanzet voor een lichte verhoging. Afhankelijk ook van de resultaten van de meiden op dit toernooi.

Zomer 2030; op een trapveldje in Z. voetballen meisjes, langs de kant staat een jongetje beteuterd toe te kijken.

reageer als eerste
Meer berichten