Logo zutphensekoerier.nl


Petra tijdens een optreden in het gras. "Veiligheid krijgt mijn grootste aandacht!" (foto: Ploegman fotografie)
Petra tijdens een optreden in het gras. "Veiligheid krijgt mijn grootste aandacht!" (foto: Ploegman fotografie) (Foto: Ploegman fotografie)

Petra speelt met vuur in het donker

"Dit is een uit de hand gelopen hobby. Ik ben all-round sportinstructeur en geef Pilates, Body Pump, Aerobics, alles. Ik ben heel goed in coördinatie en ben dol op vuur. Als kind stookte ik altijd vuurtjes en als er ergens op een feestje een vuurkorf staat dan ben ik daar te vinden."

ZUTPHEN - Petra Dankers zag filmpjes op Youtube met dansers en vuur en kwam al gauw tot de conclusie dat zij dat ook kon. En misschien wel beter. "Je ziet mensen die het vuur bewegen maar zelf stil staan en je ziet het tegenovergestelde. Mensen die dansen waarbij het vuur niet beweegt. Ik combineer dat juist. Ik dans en beweeg het vuur. Ik dacht eerst dat het een eitje zou zijn, maar bij vuur is veiligheid heel belangrijk. Daar besteed ik erg veel tijd aan. Ik plak mijn haar zo plat mogelijk op mijn hoofd. Mijn vlecht haar is verpakt in wol en leer en zet ik vast aan het bandje van mijn topje. Je wil niet dat zo'n vlecht heen en weer zwiept en vlam vat natuurlijk!"

Petra pakt twee lange wollen kniekousen, in de teen van iedere kous zit een tennisbal. "Hier ben ik mee begonnen," legt ze uit. Ze zakt licht door haar knieën en zwaait geconcentreerd de kousen rondom haar in een patroon van cirkels. "Poi-spinning is de basis van alles. Voor een optreden gebruik ik ballen die gemaakt zijn van Keflar. Die ballen doop ik onder in lampolie tot ze helemaal doordrenkt zijn. Ik vraag altijd een vuurtje aan iemand in het publiek en dan poef! Vuur! Ik hou er enorm van om mensen te verrassen. Ik heb trouwens magische krachten. Wat dacht je van een zwevend toverstokje dat aan beide zijden brandt?" Petra laat het rode stokje al zweven, alsof haar handen magneten zijn waartussen ze het staafje laat balanceren.

Vuur fascineert

"Vuur fascineert mensen. Ik heb een act met een vuurwiel, als ik die goed aanslinger lukt het mij om een vuurwiel van vijfentwintig meter doorsnee te maken. Laatst had ik van die lichtgevende breekstokjes bij de Action gekocht. Direct nadat het vuurwiel doofde gooide ik die stokjes naar het publiek. Geweldig hoe verrast mensen dan zijn. In principe bedenk ik alles zelf. Sommige feesten hebben een thema, dan pas ik mijn act daar op aan, ik kan bijvoorbeeld als elf komen. Jo Leather heeft mijn leren top gemaakt, dat ziet er prachtig uit. Sinds ik dit doe probeer ik één keer per jaar een gratis optreden te verzorgen hier in de buurt. Eerst alleen voor de buren omdat ik hier op het gras oefende. Inmiddels is de hele wijk welkom. Als het mooi weer is is het volgende optreden op 19 augustus bij het Sluisje. Rond de schemering verzamelen tussen De Moesmate en De Braamkamp en laat je dertig minuten lang verrassen!"

reageer als eerste
Meer berichten