Logo zutphensekoerier.nl


Hans-Jurgen bij de Spanjaardspoort op de festivallocatie: "Je drinkt het bier uiteraard uit een echt proefglas. Voor 5 euro borg krijg je een glas mee waarna je zelf kunt kiezen welke biertjes je wilt uitproberen." (foto: Feikje Breimer)
Hans-Jurgen bij de Spanjaardspoort op de festivallocatie: "Je drinkt het bier uiteraard uit een echt proefglas. Voor 5 euro borg krijg je een glas mee waarna je zelf kunt kiezen welke biertjes je wilt uitproberen." (foto: Feikje Breimer)

Een luie zondagmiddag bier proeven

"Zutphen is een echte bierstad. De perfecte plek om op een zomerse dag speciaalbier te proeven. Op 20 augustus kun je vanaf 13.00 uur tot de schemering in het Vogelpark proeven van twaalf biermerken."

ZUTPHEN - Hans-Jurgen Meurs is eigenaar van Kings & Queens, de all-round sportsbar vlakbij station Zutphen. "Wij hebben bijna dertig verschillende soorten bier op fles en sinds kort een extra tap waardoor we vier bijzondere bieren uit het vat kunnen tappen. De medewerkers zijn allemaal enthousiaste bierliefhebbers. In verschillende steden zijn speciaalbierfestivals en toen we de sfeer van het festival in Deventer hadden geproefd wisten we zeker dat we dit ook in Zuphen wilden organiseren. Gelukkig zijn zowel onze bierleveranciers en de gemeente enthousiast."

Op tafel liggen de tekeningen van de opbouw van het festival in het Vogelpark. De Middeleeuwse locatie biedt precies de juiste kleinschalige sfeer die Hans-Jurgen voor ogen heeft. "Mensen zoeken tegenwoordig een bijzondere smaak wanneer ze bier drinken. Wat is er mooier dan bier proeven op een luie zondagmiddag in een gemoedelijke sfeer? DJ Wilbert van B-FM draait de perfecte muziek. Hij let op de sfeer en kiest de muziek die daarbij past. Van classic tot soul, lekker relaxed. Voor kinderen zetten we een springkussen neer in de schaduw van de bomen. In een hoefijzervorm staan daar omheen de bars met het speciaalbier. Er ligt een bierkaart klaar van alle aanwezige bieren. Ga je voor de biologische La Trappe, de lokale Bronckhorster of de Ayinger uit Beieren? De Ayinger is een ongefilterd, bovengistend Duits tarwebier. Voor wie dat geheimtaal is kan uitgebreid uitleg krijgen. Bij iedere bar staat een medewerker die meer kan vertellen over dat bijzondere bier."

Bier proeven

Thomas Bieleman is medewerker bij Kings & Queens en enthousiast bierliefhebber. Hij legt uit hoe je bier het beste proeft: "Mooi speciaalbier proef je net als goede wijn. Je gebruikt ook een proefglas dat lijkt op een wijnglas. Je ruikt eerst, als het een zwaarder bier is ruik je de zoete ondertoon zoals bij een Dubbel. Cornet speciaalbier van Palm heeft gerijpt op eiken, dat ruik je echt terug. Dan neem je een slok en slurpt lucht mee je mond in waardoor je de smaken nog beter ervaart. En nee! Weer uitspugen is zonde. Op zo'n festivaldag moet je toch echt van het bier genieten en het opdrinken! Mijn tips? De Ayinger, dat is echt een fris zomerbier. In de winter ga ik voor de Quadrupel van La Trappe, wanneer je dat drinkt voel je je helemaal warm worden van binnen!"

Facebook: Speciaalbier festival Zutphen

1 reactie
Meer berichten