Logo zutphensekoerier.nl


Foto: Tim Pardijs
De vijf jaargetijden

Wat verwacht je ervan?

U herkent vast wel die vraag, want die is de afgelopen jaren ongetwijfeld meerdere keren aan u gesteld. Soms is de vraag simpel: wat verwacht je dat de uitslag zal zijn van Ajax-Feijenoord? Hoewel simpele vraag…
Soms is de vraag lastiger te beantwoorden: wat verwacht je van je nieuwe baan? Wat verwacht je van het leven? Wat verwacht je van de zomervakantie? Wat verwacht je van mij? Of: wat verwacht je van de vernieuwde bibliotheek in de Broederenkerk?

Kun je wel leven zonder verwachtingen? Zeker is dat je leven dan nooit meer zal tegenvallen, je zou niet teleurgesteld raken en 'het laten gebeuren zoals het komt'.
Het lijkt mij dat je zo niet kunt en wilt leven. Toch is het zo dat verwachtingen je wel voor problemen kunnen stellen. Bijvoorbeeld als het toch geheel anders uitpakt dan je had verwacht of gehoopt. Dan ben je niet blij, je bent verdrietig of boos of op zijn minst verbaasd.

Maar soms worden je verwachtingen ook in positieve zin overtroffen. En dat maakt je blij. En het is ook nog zo dat het hebben van verwachtingen je een gevoel van controle geven. En dat is - helaas - niet zo. Feit is dat hoe hoger je verwachtingen en die van anderen zijn, des te groter je kans op teleurstellingen is.

En zo gaat het deze weken ook bij mij. Op het moment dat u dit leest is de bibliotheek in de Broederenkerk weer heropend. De eerste reacties van de bezoekers hebben we ontvangen. We zijn razend benieuwd. Is het geworden wat men ervan verwachtte? Wat vindt de toerist van de kerk zelf: is de beleving van het monumentale versterkt zoals we hopen (en verwachten)? Maar vooral: wat vindt u van de bibliotheek? U heeft tevoren op Facebook, Twitter en in de pers veel foto's kunnen zien. Prachtige zwart-witfoto's van Tim Wengelaar. Deze zijn van grote schoonheid en heel verrassend, maar schroeft dat het verwachtingspatroon niet te hoog op? Wij verwachten er veel van: veel bezoekers, veel gebruik van onze collectie, veel gebruik van onze lees- en werkplekken, veel deelnemers aan onze activiteiten.
Wij hopen én verwachten dat de unieke combinatie van Broederenkerk en vernieuwde Bibliotheek zal leiden tot nog meer gebruik van deze openbare ontmoetingsplek voor alle inwoners van de gemeente Zutphen en daarbuiten!

Gerard Huis in 't Veld,
directeur Graafschap
Bibliotheken

Volgende maand schrijft mijn collega Tiana Wilhelm, directeur van de Musea Zutphen op deze plek.

Meer berichten


Shopbox