Logo zutphensekoerier.nl


Deze twee essen behoren tot de 15 bomen die toegevoegd zijn tot het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Ze zijn met een lengte van 35 en 37,4 meter opmerkelijk hoog.
Deze twee essen behoren tot de 15 bomen die toegevoegd zijn tot het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Ze zijn met een lengte van 35 en 37,4 meter opmerkelijk hoog. (Foto: Gerlinde Bulten)

Gemeente Bronckhorst 15 monumentale bomen rijker

BRONCKHORST - De gemeente Bronckhorst is vijftien monumentale bomen rijker. Boominspecteurs van Vereniging Bomenbelang hebben onder leiding van Jeroen Philippona (voorzitter van de landelijke werkgroep monumentale bomen van de landelijke Bomenstichting) een aantal van deze bomen in de omgeving van Hummelo en Laag-Keppel afgelopen week geïnspecteerd. Het totaal aantal locaties in onze gemeente met monumentale bomen bedraagt nu 140.

In de gemeente Bronckhorst zijn alle locaties met monumentale bomen enkele jaren geleden opnieuw bekeken. Het resultaat van deze bomenschouw is te vinden op de website van het Landelijk Register van Monumentale Bomen (www.monumentalebomen.nl). Bronckhorst is de enige gemeente waar alle locaties bijgewerkt zijn. In de provincie Gelderland, waar in totaal zo'n 3000 plekken geregistreerd staan met monumentale bomen (het hoogste aantal van heel Nederland), moeten nog ongeveer 200 bomen opnieuw bekeken worden.

Omdat in Bronckhorst het overzicht nu redelijk compleet is, kan de aandacht gericht worden op de waardevolle bomen die in de afgelopen jaren ook ouder dan 80 jaar zijn geworden en een bijzondere uitstraling hebben. Met het aanwijzen van de ‘nieuwe’ monumentale bomen, waartoe de boominspecteurs de mogelijkheden hebben, is begonnen in de zuidwesthoek van onze gemeente. De 15 bomen die nu toegevoegd zijn aan het landelijk register, betekenen dus niet het einde maar eerder het begin van een reeks bomen die geregistreerd en beschermd moeten gaan worden. Dat inspectiewerk gaat het hele jaar door.

Vereniging Bomenbelang telt een tiental leden die zich hier mee bezig houden. Zij krijgen steun van de Bomenstichting Zutphen.

Of een boom monumentaal genoemd mag worden, hangt niet alleen van de leeftijd af. Die moet minimaal 80 jaar zijn. De boom moet ook gezond en vitaal zijn en een levensverwachting hebben van nog minimaal 10 jaar. Daarnaast voldoet een monumentale boom minimaal aan één van de volgende punten: beeldbepalend voor de omgeving, de standplaats moet een belangrijke plek vormen in de (lokale) geschiedenis, het moet een zeldzame soort of variëteit zijn, de boom moet bijzondere planten en/of dieren herbergen óf de boom is qua omvang, hoogte, ouderdom of anderszins opvallend.

Vereniging Bomenbelang maakte afgelopen najaar een wandel- en fietsroute langs een 20-tal monumentale bomen in de omgeving van Vorden. Deze eerste route van een serie is verkrijgbaar bij de VVV en diverse horecagelegenheden. Ook is hij via de website van Bomenbelang beschikbaar (zie onder hoofdstuk 'monumentale bomen'). Enkele bestuursleden zijn inmiddels begonnen aan de voorbereiding van een tweede route, ditmaal rond Hengelo. Uiteindelijk moet het merendeel van de nu circa 140 locaties in de gemeente ontsloten worden via verschillende wandel- en fietsroutes.

Voor meer informatie: www.bomenbelang.nl.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten