Logo zutphensekoerier.nl


Foto: WALHALLAb

Koninklijke Bibliotheek doet onderzoek naar WALHALLAb

ZUTPHEN - De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft uitgebreid onderzoek gedaan in het WALHALLAb in Zutphen. Researchers waren geïnteresseerd in de manier waarop dit talentenlab voor jongeren succesvol is geworden.

Gekeken is onder meer naar hoe het WALHALLAb zonder noemenswaardige PR-kosten, dure campagnes en kostbaar drukwerk zoveel jongeren tot ver buiten Gelderland weet te inspireren echt aan de slag te gaan met hun interesse en talenten.

Volgens oprichter Marco Mout en projectleider Reinier Snel lijkt het antwoord eenvoudig, maar is er jaren van bijslijpen van de motivatiemethodieken nodig geweest om dit te bereiken. 'We willen dat het WALHALLAb geen school of instituut is, maar een beweeglijke magneet. Stilstand is achteruitgang, dus zorgen we, samen met onze leerlingen, voor constante beweging; in de ruimtes, bij projecten en opdrachten.' Volgens Mout en Snel blijft het WALHALLAb daardoor aantrekkelijk, verrassend en vooral uitdagend. 'Jongeren willen leren. Ze willen worden uitgedaagd. En dat vergeten wij als volwassenen toch te vaak,' aldus Snel. 'We zien ze hier snel groeien, ongeacht leeftijd, achtergrond of omstandigheden. Samen-werken en Samen-leren aan échte opdrachten, ondernemend worden. Ze kunnen het allemaal, vinden het leuk en boeken resultaat. En dat werkt als beste' aldus Mout. De oprichter van het WALHALLAb hoopt dat zijn visie vol uitdagingen ook effectief kan zijn voor bibliotheken. Het onderwijs weet inmiddels de weg naar het WALHALLAb goed te vinden. Steeds vaker bezoeken grote groepen leraren het talentenlab. Ook wordt er intensief samengewerkt met de honoursprogramma's van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en de Pedagogische opleidingen van Aventus.

'Wij zijn blij met zoveel bezoekers uit het werkveld, want zo kunnen we tonen dat er ook andere onderwijsmethodieken zijn, die erg goed werken, al direct van het begin en dat levert ons ook nieuwe talenten op,' zegt Snel.

www.walhallab.nl

Reageer als eerste
Meer berichten