Logo zutphensekoerier.nl


Foto: Stadsboomgaard Zutphen

Overhandiging eerste exemplaar Stadsboomgaard Zutphen

ZUTPHEN - Met trots presenteert de Stadsboomgaard haar nieuwe boek: 'Stadsboomgaard Zutphen, een bloeiende historie'. Dat is reden voor een feestje! Op woensdag 17 mei om 10.00 uur wordt in de Stadsboomgaard aan het Bongerdspad het eerste exemplaar overhandigd aan wethouder Sueters (cultuur) van de gemeente Zutphen. 

De historische Stadsboomgaard aan het Bongerdspad maakte in de zeventiende eeuw onderdeel uit van de Zutphense vestingwerken. Dit was één van de interessante ontdekkingen van het tuinhistorisch onderzoek dat vorig jaar plaatsvond. Om de vele wandelaars, fietsers, omwonenden en andere belangstellenden kennis te laten nemen van het verborgen verleden van de Stadsboomgaard en het Vogelpark zijn de resultaten van het tuinhistorisch onderzoek in dit boek vastgelegd. 

Gemeentelijk Groen Monument 
Het tuinhistorisch onderzoek werd in 2016 uitgevoerd door Bureau GroenMotief in opdracht van de gemeente Zutphen. Het wetenschappelijk rapport is bedoeld als adviesdocument voor de gemeente om de Stadsboomgaard aan te kunnen wijzen als Gemeentelijk Groen Monument. Belangrijk thema is de Stadsboomgaard als onderdeel van het militaire landschap, maar ook de geschiedenis van de Zutphense stadslandbouw en de tuin als lusthof komen uitgebreid aan bod. 

Om een breder publiek te laten kennismaken met de verborgen geschiedenis die tijdens het onderzoek aan het licht kwam hebben de samenstellers een publiekseditie gerealiseerd. De full colour uitgave bevat een toegankelijke betrouwbare wetenschappelijk verantwoorde tekst, is gebonden in a5 formaat en bevat veel illustrerende foto's en plattegronden. De opbrengst van de uitgave komt ten goede aan de instandhouding van de Stadsboomgaard.

Prodeo
Bijzonder is dat alle medewerkers die hebben bijdragen aan de totstandkoming van deze uitgave (redactie, vormgeving etc) door professionals is gedaan, maar volledig onbetaald vanuit de gemeenschappelijke doelstelling waarin zij de historische Stadsboomgaard een warm hart toedragen en Groen Erfgoed in Zutphen willen promoten. 

Het boek 'Stadsboomgaard Zutphen, een bloeiende historie' is vanaf woensdag 17 mei verkrijgbaar bij de Zutphense en Warsnveldse boekhandels. 
 

reageer als eerste
Meer berichten