Logo zutphensekoerier.nl


Op fietse door Z.

Op fietse in Z.: Colportage

Ik merk dat ik een dubbele standaard hanteer waar het gaat om het toelaten van de ongevraagde bode of boodschap. Dat is op zijn minst vreemd te noemen.

In mijn digitale huis doe ik niet al te moeilijk. Ja, er staat een muurtje en ik heb een beveiliger rondlopen die scant op indringers. Toch vind ik het niet zo erg dat er regelmatig een ongevraagde reclamebanner verschijnt tijdens mijn surf- en zoektochten op het net.
Ik vind het opvallend dat het vaak meldingen zijn die relateren aan eerdere bezoekjes van mij op specifieke internetpagina's. Dan denk ik naïef; wat knap dat ze dat weten. Colporteur Cookie slaat weer toe.
Als er een echt kwaadwillende probeert binnen te sluipen, slaat mijn beveiliger alarm en stopt ie de overtreder in een kluis. Mag ik zelf bepalen wat ik er mee wil doen. Hoppa delete!
Maar nee, het is geen constante code oranje in die binaire woning van mij.
Mijn stenen thuis daarentegen is mijn kasteel, dat verdedig ik met hand en tand. Elke verkoper aan de deur krijgt kort en afgemeten te horen wat ie met zijn verkooppraatje kan doen, waarna ik met een klinkende klap van de voordeur nog eens extra benadruk wat ik denk van dit soort onbeschaamde inbreuk op mijn privacy. Met telefonische colporteurs heb ik ook geen geduld. Hoewel zij niet fysiek mijn woonstede bedreigen, beschouw ik ze toch wel als zodanig. Woest de hoorn op de haak gooien gaat al lang niet meer, maar de rode knop op mijn toestel is heel snel gevonden.
Op fietse in Z. kom ik tot aan de voordeur bij mensen, voor het afleveren van een pakketje, bloemetje of geadresseerde mailing. Dan zie ik hoe creatief we zijn om de ongenode verkoper te duiden dat we niet gediend zijn van de ongevraagde boodschap; hetzij via brievenbus of via deurbel.
De leukste tot nu toe zag ik laatst in de wijk Stokebrand in de vorm van een sticker met tekst op de voordeur; de colporteur betaalt als hij ondanks de waarschuwing toch het lef heeft aan te bellen! Ik ben geen verkoper maar wel een nieuwsgierig mens, toch heb ik vanwege die 25 euro-clausule maar niet op de bel gedrukt.
Het werkt!

Benno Geerlings zoeft als fietskoerier dagelijks door de straten. Met de frisse blik van de buitenmens beschrijft hij wekelijks zijn bevindingen, belevenissen en ontmoetingen.

reageer als eerste
Meer berichten