Logo zutphensekoerier.nl


Op fietse door Z.

Op fietse in Z.: Wandelrust

Als je met de auto reist, zie je meer dan met een vliegtuig. Op fietse beleef je meer dan in de auto en als je wandelt, ervaar je meer dan met de fiets. In algemene zin: hoe trager de voortbeweging des te intenser de reiservaring. Het gaat niet om het einddoel maar om de weg er naar toe. Mooi gesteld allemaal maar ik kan er niets mee.

Ten eerste hou ik niet van wandelen en als ik werk of als ik op reis ga, wil ik zo snel mogelijk op de eindbestemming aankomen. Qua werk levert dat voor mij de meeste centen op en op vakantie prefereer ik de strandstoel boven een krappe vliegtuigzetel, autokuip of wandelschoen. Het lukt mij niet om die rust in mijn kop te krijgen, zodat ik onderweg ook nog een beetje geniet. Beam me up, Scotty!
Mijn partner K. maant me tot rust als ik onderweg weer eens in de stress schiet als het even niet wil vlotten. Ze heeft gelijk en mijn respect gaat uit naar haar en al die reizigers die wel de rust hebben om met volle teugen te genieten. Je hoeft er niet eens een aanhanger van Boeddha of Eckhart Tolle voor te zijn.


Sjoerd van Slooten is er zo eentje en hij zweeft niet maar loopt met beide benen stevig over het wandelpad, of in dit geval, over het fietspad op de Laan naar Eme in Z. Sjoerd heeft vier maanden vrij genomen van zijn werk in de zorg om van Reitsum in Friesland naar Santiago de Compostela in Spanje te lopen. Als hij de pelgrimsstad haalt, is het mooi meegenomen maar het is de tocht zelf waar het hem om gaat. Dit wilde hij al heel lang gaan doen. Zijn vader had grootse reisplannen voor na zijn pensionering, maar toen hij de leeftijd had was het te laat. Dat gaat Sjoerd niet gebeuren. 15 april is hij vertrokken, hij mist bij tijd en wijle zijn vrouw en dochter, voelt de heimwee, maar heeft nu al prachtige ervaringen en ontmoetingen genoten. Hier in Z. was men hem behulpzaam.


Ik benijd hem niet om zijn mooie wandelschoenen, wel om zijn nuchtere wandelrust!

Benno Geerlings zoeft als fietskoerier dagelijks door de straten. Met de frisse blik van de buitenmens beschrijft hij wekelijks zijn bevindingen, belevenissen en ontmoetingen. 

Reageer als eerste
Meer berichten