• Alles

Franstalige lezing 100 Jaar Citroën

donderdag 16 mei 20:00 uur

Alliance Française Zutphen heeft donderdag 16 mei om 20.00 uur Anne Lobbes te gast met de Franstalige lezing '100 jaar Citroën' in het Hart van Eefde aan de Jolinkweg 2 in Eefde. Deze avond hoort u alles over het ontstaan en de geschiedenis van Citroën in de afgelopen eeuw.

Gaat uw hart sneller kloppen van de namen Traction Avant, de Snoek, de Deux-Chevaux? Dan is deze avond een buitenkans, die u beslist niet mag missen!

Wist u dat het merk ook een Nederlands tintje heeft? Oprichter André-Gustave Citroën had Nederlandse voorouders en zijn vader, Levie Citroen, kwam uit Amsterdam. Pas na de verhuizing van het gezin van Warschau naar Parijs kwam er een trema op de 'e'.

André Citroën produceerde tijdens de Eerste Wereldoorlog munitie voor het Franse leger en na de oorlog begon men met het bouwen van auto's. Hij is van grote invloed geweest op de gehele auto-industrie.

Deze avond wordt omlijst met bijzonder filmmateriaal en komt u alles te weten over o.a. de 2CV, die in Frankrijk de bijnaam 'La Deuche' heeft, in België 'de Geit', in Duitsland Ente, in Engeland 'Tin Snail': een blikken slak genoemd wordt en de in Nederland welbekende 'Lelijke Eend'.

Anne Lobbes is vanaf haar vroegste jeugd niet anders gewend dan dat er Citroën werd gereden. Haar vader heeft diverse Eenden gehad en toen zijzelf werd geboren was een GS dé Citroën in huize Lobbes. Meerdere Citroëns van diverse groottes passeerden daarnaast de revue bij de Franse tak van haar familie. Het is dan ook niet gek dit haar favoriete automerk is en zij uiteindelijk bij Citroën Nederland terecht kwam.

Ze rijdt, zuiver voor haar plezier, een Citroën Dyane 6. In de vakantie heerlijk zoeven over de N-wegen met open dak, déjeuner in een brasserie en 's avonds neerstrijken bij een charmante gîte: het goede leven! De Dyane is voor haar een icoon, misschien niet zo bekend, maar dat maakt het des te leuker.

Als PR directeur komt ze voornamelijk met nieuwe Citroëns in aanraking, maar de historie van het merk boeit haar absoluut! Ze bezoekt graag evenementen waar klassiekers worden getoond, zoals het jaarlijkse Nederlandse CitroMobile of het Franse Concours d'Elégance in Chantilly dat plaatsvindt bij het prachtige kasteel met de gelijknamige naam.

Om dit culturele seizoen gezamenlijk af te sluiten biedt de Alliance Française Zutphen u deze avond een vin d'honneur aan.

Leden Alliance Française en middelbare scholieren hebben gratis toegang. Andere belangstellenden betalen € 7,50 entree.


deel deze activiteit

Locatie

Het Hart
Eefde
Jolinkweg 2
7211dm


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.